NLGI Konzistencija

Konzistencija masti, i šta treba znati o NLGI

Odabir prave konzistencije masti za aplikaciju je kritičan, jer mast koja je previše meka može oticati iz područja koje treba podmazivati, dok mast koja je previše kruta i tvrda možda neće dovoljno ući i pokriti  područja koja treba podmazati. .

Tradicionalno, krutost masti se označava njenom vrijednošću penetracije i procjenjuje se pomoću standardizirane tablice razreda Nacionalnog instituta za podmazivanje (NLGI).

NLGI broj je mera konzistencije masti , a na nju ukazuje njena vrednost penetracije.

Test penetracije meri koliko duboko standardni konus pada u uzorak masti u desetinkama milimetara. Svaki NLGI razred odgovara određenom opsegu vrednosti obrađene penetracije. Veće vrednosti penetracije, poput onih iznad 355, ukazuju na niži broj NLGI stepena. NLGI skala se kreće od 000 (polutečno) do 6 (čvrsti blok kao namaz od cheddar sira).

Viskozitet baznog ulja i količina zgušnjivača uvelike utiču na NLGI razred gotove masti za podmazivanje. Zgušnjivači u masti funkcionišu poput sunđera, oslobađajući tečnost za podmazivanje (bazno ulje i aditive) kada se primeni sila.

Što je konzistencija veća, to je mast otpornija na oslobađanje tečnosti za podmazivanje pod silom. Mast niske konzistencije će lakše otpustiti tekčnost za podmazivanje. Prava konzistencija maziva je važna za osiguranje da se odgovarajuća količina tečnosti za podmazivanje obezbjeđuje i održava u sistemu za pravilno podmazivanje.

NLGI tablica vrednosti

Grafikon koji navodi rezultate penetracije različitih NLGI razreda, kao i analogiju konzistentnosti svakog razreda.

NLGI vrednosti i analogija sa drugim proizvodima

NLGI vrednosti 000-0
Grafikon koji navodi rezultate penetracije različitih NLGI razreda, kao i analogiju konzistentnosti svakog razreda. Ocena 000 je kao kečap, ocena 00 je kao jogurt, a ocena 0 je kao senf. Dakle, najređe ulje ima konzistenciju po NLGI 000 .

Masti koje potpadaju pod ove razrede kategorizirane su u rasponu fluida do polutečnog i obično su manje viskozne od ostalih. Ove vrste masti mogu biti korisne u zatvorenim i centraliziranim aplikacijama, gdje migracija masti nije problem. Na primer, mjenjač zahteva mazivo u okviru ovog NLGI raspona kako bi kontinuirano dopunjavao mazivo u kontaktnoj zoni.

NLGI vrednosti 1-3

Mast s NLGI ocenom 1 ima konzistenciju poput paradajz paste, dok mast s NLGI ocenom 3 ima konzistenciju više poput putera. Najčešće korišćene masti, poput onih koje se koriste u automobilskim ležajevima, koristile bi mazivo koje je NLGI razreda 2, i koje imaju krutost maslaca od kikirikija. Klase unutar ovog raspona mogu raditi u rasponu viših temperatura i pri većim brzinama od NLGI razreda 000-0. Masti za ležajeve su tipično NLGI razreda 1,2 ili 3.

Automatsko podmazivanje se može vršiti uljem različitog viskoziteta, kao i mastima različite gustine, dakle mereno po NLGI veličini, od 0-00-000-1-2. Bitno je izabrati pumpu koja odgovara tom NLGI broju, kao i projektovati instalacije za odgovarajuće pritiske. Razlika je u tipu pumpe i načinu izvođenju instalacija. Oba načina podmazivanja se, pored mašina i automatske procesne opreme, koriste i u aplikacijama na karoserijama vozila, transpornim sistemima, mašinama i opremi za agrar, procesnoj opremi, kao i na građevinskim i transportnim mašinama.
Postoje više tipova izvođenja  instalacija za podmazivanje uljem i mašću. Za podmazivanje mašću, upotrebljava se linijski (sa volumetrijskim dozirnim ventilima) i progresivni sistem za podmazivanje. Za podmazivanje uljem se koristi volumetrijski, i prigušni sistem za podmazivanje.

Primer instalacije za automatsko podmazivanje volumetrijskog tipa

Sve komponente možete detaljno pogledati u kategoriji Centralno podmazivanje

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Basket