CNC mašine za edukaciju

Koje CNC mašine možemo uzeti u obzir za školstvo ?

Tri tipa CNC mašina odgovaraju obrazovanju obrazovnog profila za programiranje, upravljanje i opsluživanje kompijuterski upravljanom (CNC) mašinom : CNC strug, CNC glodalica ili VMC i CNC ruter. Iako postoje sličnosti između tri alatne mašine, one pokrivaju široko područje operacija, omogućavajući im da ponude sveobuhvatno iskustvo učenja u stvarnom svetu u CNC tehnologija.

Obrazovanje učenika bi bilo nepotpuno bez temeljne obuke na CNC strugu. Kao i mašina za glodanje, CNC strug radi na osnovu uputstava za dizajn kako bi proizveo precizno obrađene delove. Međutim, CNC strug ima drugačiji pristup stvaranju komada budući da se radni komad drži u steznoj glavi ili steznojčauri i rotira sa glavnim vretenom dok fiksni rezni alat reže, i  uklanja materijal .

Kao rezultat ovog „okretanja“ radnog komada, CNC strugovi proizvode precizne cilindrične oblike sa spoljnim prečnikom (OD) i unutrašnjim prečnikom (ID). Iako strugovi nisu tako svestrani kao glodalice, oni mogu obrađivati mnoge različite delove i komponente za različite industrije, uključujući medicinsku, elektroniku, naftu i plin, automobilsku, avionsku, rudarsku industriju, kao i za  brodogradnju, elektrane i čeličane.

Učenici moraju naučiti da bezbedno koriste CNC strug. Iako je proces struganja automatizovan, posebna obuka je neophodna kako bi se pomoglo učenicima da razviju veštine za razumijevanje sigurnosnih standarda i parametara programiranja koji osiguravaju siguran rad.
Kao i kod CNC glodalica, od operatera na CNC strugu se zahteva da ne budu tako blizu okretnoj steznoj glavi i letećoj strugotini kao prilikom obrade na konvencionalnom strugu; Sigurnost na strugu bi trebala biti prioritet učenika.

Srednje škole i centri za stručnu obuku trebaju biti oprezni pri odabiru CNC strug za svoje programe.

O čemu treba voditi računa prilikom izbora CNC struga?

Kapacitet CNC struga za obrazovanje

Prvo je potrebno utvrditi kapacitet struga, to jest koliko velike komade obrađujete, i od kog su materijala. Kapacitet struga se prevashodno ogleda u njegovoj stabilnosti i krutosti, težini, kao i snazi instalisanih električnih uređaja.
Nije dobro da polaznici obuke prva iskustva stiču na laganim strugovima, ili mašinama malog kapaciteta (mikro, mini). Na laganim mašinama je moguće obrađivati samo izuzetno male prečnike, i meke materijale, pre svega zbog gabarita mašine, njene male snage, i opasnosti da dođe do oštećenja, ili još gore , povrede učenika. Takođe, lagani CNC strugovi mogu imati nižu nabavnu cenu, ali imaju tendenciju da brzo gube tačnost i izađu iz ravnoteže, što utiče na iskustvo učenja budućih operatera, a često, zbog nestabilnosti i odsustva zaštite, mogu da izazovu povrede u toku obuke. 
Naš predlog su strugovi srednjeg kapaciteta, bez preterane opreme, ali sa jakim vretenom, dosta snage na glavnom motoru, stabilnim električnim nosačima alata(do 6 pozicija), i obaveznim svim obezbeđenjem po operatera, a posebno od mehaničkih povreda. Čvrsti CNC strugovi, poput TR-D320,  su dizajnirani za visokokvalitetan i dugotrajan rad , što znači da će izdržati uobičajne greške i početnička iskustva od strane učenika koji se obrazuju za profil CNC operatera. Osim toga, ovi strugovi imaju jednostavnu upotrebu koja omogućava studentima da iskuse naprednu kontrolu čak iu ranim fazama njihove obuke. Takođe, moguće je izvršiti izmene konfiguracije CNC struga prema  potrebama obrazovnog profila, što će edukativnim ustanovama olakšati da ostanu  u okviru budžeta  škole.

Izbor CNC sistema na strugu

Druga, isto tako bitna stvar je izbor CNC sistema koji je podržan na mašini.
Postoje desetak poznatih i priznatih proizvođača CNC kontrolera, od kojih dva drže većinu tržišta. To su FANUC i SIEMENS. Dakle, ti proizvođači nude kompletna rešenja za CNC mašinu, od softwera za programiranje i kontrolu rada, preko PLC uređaja, panela, interfejsa, drajvera, AC servo motora, pa do kablova i konektora. Takođe, oni usavršavaju mogućnost obrade i nude sopstvene funkcije u programiranju i vizualizaciji.

Pored proizvođača koji proizvode sopstvene CNC sisteme, postoje i jeftinije rešenje, pomoć softwera koji omogućavaju emulaciju (Emulacija predstavlja sposobnost računarskog programa da se ugleda, imitira,d rugi program ili uređaj) CNC kontrolera na PC računaru. Najpoznatiji od njih je MACH . Ostale hardverske komponente se oslanjaju na emulacioni softwer i I/O izlaze na računaru (paralelni port, USB ili Ethernet). Kvalitet tako dobijene kontrole CNC mašine dosta zavisi od kompatibilnosti i kvaliteta ugrađenih komponenti, kao i stručnosti projektanta konfiguracije.
Dakle, pravo pitanje je kakav obrazovni profil želite da stvorite. Ukoliko želite operatera koji će u svom CV-iju moći da kaže da ima iskustva za rad na SINUMERIK 808D CNC sistemu, onda se odlučite za prvu opciju. Takvi profili su uvek traženi, i na ceni.
Naša iskustva sa MACH-om su takođe dobra. Ti operateri mnogo lakše savladaju ozbiljne sisteme od onih bez iskustva, ali ipak nemaju licencu, i moraju imati neki period prilagođavanja i učenja, a to poslodavci ne vole.

TR-D320 spada u male CNC alatne (Tool-Room) strugove namenjene prvim koracima u CNC mašinskoj obradi, pre svega zbog savremenih komponenti  i dosta prostora. Sinumerik 808D i Siemensov CNC sistem ga čine pouzdanim, a široka odlivena klupa i linearne vođice izdržljivim i dugotrajnim. Sve to kvalifikuje TR-D500 za upotrebu u edukaciji i obuci učenika i studenata.

SINUMERIK 808D Savršen način za ulazak u CNC svet

Početni CNC sistem za osnovne mašine
SINUMERIK 808D ADVANCED daje podsticaj osnovnim mašinama za struganje i glodanje. CNC od  globalnog tehnološkog lidera, udruženi s revolucionarnim konceptom rada, čine SINUMERIK 808D ADVANCED savršenim ulaskom u svet CNC-a.
Povećana produktivnost u proizvodnji
SINUMERIK 808 – savršeno unapred konfigurisan CNC sistem za osnovne mašine

SINUMERIK 808D ADVANCED kontrola je CNC baziran na panelu za osnovni raspon performansi. Ovo kompaktno i jednostavno rešenje početnog nivoa koristi se za osnovne primene struganja i glodanja. Karakteristike kao što su jednostavno rukovanje, lako puštanje u rad i održavanje – kao i optimalna pozicija troškova – predstavljaju savršenu osnovu za opremanje CNC mašina.

Optimizirano za osnovne primene struganja  i glodanja

Kao rezultat svoje verzije specifične za tehnologiju, kontrolni sistem SINUMERIK 808D ADVANCED je savršeno unapred konfiguriran za struganje i glodanje. Opseg obrađenih aplikacija proteže se od osnovnih mašina za glodanje ili jednostavnih obradnih centara, preko ciklusno kontrolisanih strugova – do osnovnih punih CNC strugova. Za jednostavne funkcije glodanja, na osnovu svojih hardverskih i softverskih proširenja, SINUMERIK 808D ADVANCED nudi dovoljne performanse za izradu kalupa i alata.

Kompaktan i robustan

Zahvaljujući CNC dizajnu zasnovanom na panelu sa nekoliko interfejsa i upravljačkom panelu sa stepenom zaštite IP65, SINUMERIK 808D ADVANCED je savršen odgovor za aplikacije koje rade u teškim uslovima okoline. Male dimenzije ovih jedinica omogućavaju im upotrebu u kompaktnim mašinama. SINUMERIK 808D ADVANCED kontrole su dostupne u dve PPU (Panel Process Unit) verzije: PPU 15x i PPU 16x sa različitim performansama.

Idealno za početnike rukovaoce mašinama

Zasnovan na integrisanom i inovativnom start GUIDE – i standardnoj SINUMERIK-ovoj filozofiji rada i programiranja – SINUMERIK 808D ADVANCED je idealan partner za ulazak u svet CNC-a. Svojom inventivnošću i softwerom za obuku, nezamenjiv je sistem na CNC mašinama za edukaciju

SINUMERIK 808D na PC računaru

Za učenike, studente,  i sve krosnike SINUMERIK 808D  upravljačke jedinice,  Siemens nudi softverski paket koji se instalira na PC računaru, i nudi identičan način rada i kontrolu kao na alatnoj mašini. Takva obuka dodatno olakšava rukovanje na alatnim mašinama.

Najvažnije karakteristike:
Obuka i učenje:
  • Rad SINUMERIK Operate BASIC-a može se naučiti na PC-u bez dodatnog hardvera
  • Lako i praktično učenje sa korisničkim interfejsom identičnim kontrolama

Offline CNC programiranje:

  • Povećanje produktivnosti kroz programiranje direktno na računaru
  • Testiranje dela programa na PC-u sa integriranom simulacijom

Profesionalne CNC prezentacije:

  • Prezentacija korisničkog interfejsa SINUMERIK Operate BASIC na PC-u – bilo gde u bilo koje vrijeme bez dodatnog hardvera
  • Prikaz opsežnih funkcija koje pruža SINUMERIK Operate BASIC uklj. program GUIDE BASIC

CNC sistem namenjen početnicima

Dakle, učenici mogu da pišu  programe obrade i G-kodu na PC-iju, simuliraju obradu, a potom program prenesu na mašinu i dozvole izvršavanje. Softwer je besplatan za preuzimanje. Ovakvim načinom rada, veći broj studenata, svaki posebno, može učestvovati u izradi programa i njegovoj simulaciji odnosno implementaciji na svom računaru, pa nakon tog izvršiti probu na jednoj mašini.

CNC glodalice ili VMC u obrazovanju

Prednosti učenja upravljanja na CNC glodalici ili mašinskom obradnom centru su brojne. Prvo, vaši učenici uče da rade na mašini koja se koristi u različitim industrijama, uključujući vazduhoplovstvo, medicinu i elektroniku, prerađivačku industriju, alatnu industriju i slično. Današnje CNC glodalice mogu raditi u više osa, i učestvuju u proizvodnji najsloženijih komponenti. Potreba za rad na njima raste, i zahtevi za visokokvalitetnom i brzom obradom se podižu svakodnvno.

CNC glodalice uvek poseduju zaštitnu haubu, koja će zaštititi vaše učenike dok uče. Mnoge mašine su bezbedonosno osigurane, zatvorene, a operateri ne moraju da budu u blizini reznih alata, tako da leteće strugotine i komadi metala nisu problem.
Deca vole tehnologiju, kao što je robotika, a CNC glodalice su jednako uzbudljiva tehnologija, s automatskim izmjenjivačem alata, izradom prototipa ili pretvaranjem radnog komada u gotov deo. Brzina, preciznost i efikasnost ovih alatnih mašina pružaju adrenalin koji pretvara CNC obuku u zabavno i smisleno iskustvo.

Iako studenti uživaju u tehnološkim aspektima CNC opreme, administratori će ceniti pristupačnost kvalitetnih CNC glodalica. 

Kao i kod CNC strugova, i ovde su bitni kapacitet mašine, i ugrađeni CNC sistem.
Najbolji izbor su mašine malog ili srednjeg kapaciteta sa poznatim CNC sistemom (FANUC, SIEMENS). Naravno cena takvih sistema je visoka, ali i fleksibilna, već prema dimenzijama, briju upravljačkih osa, magacinu alata i sl.

Jeftinija alternativa su CNC stone glodalice sa PC upravljačkim programom koji emulira kontroler. Takve CNC stone glodalice  (pandam konvencionalnim modelima F25, F30,F45) je savršeno rešenje za centre za obuku s ograničenim prostorom. Iako imaju manju površinu obrade, stone glodalice imaju telo od livenog gvožđa, robusno napajanje i upravljački softver koji emulira kontrolnu jedinicu na PC-iju.

CNC ruter kao alternativa glodalici

U poslednje vreme je prisutno poistovećivanje CNC glodalice i CNC rutera. To nije ispravan pristup, i jedina veza između tih mašina je opšte funkcionisanje CNC sistema. Dakle, treba jasno definisati razliku između obrazovnog  profila za rad na CNC glodalici i CNC ruteru.  CNC glodalice su dizajnirane za složenu obradu mekših materijala kao što su drvo, plastika i aluminijum. Ove alatne mašine su ograničene na relativno tanke materijale, kao što su ploče od plastike, drveta, ili tanke aluminijske ploče, jer rezni alat ima smanjeno kretanje duž svoje Z-ose (gore i dole) u odnosu na CNC glodalicu.
Studenti koji zamišljaju budućnost u obradi drveta moraće da razumeju zamršenosti CNC rutera, od njegove konstrukcije u stilu portala, gde vreteno putuje duž X-ose (levo-desno), Y -ose (napred-nazad), i ograničenjima kretanja Z-ose (gore-dole). Takođe, ruteri mogu imati i više obradnih motora, veće brzine obrade, veliku radnu površinu, itd. CNC ruter je u mnogo čemu u suprotnosti sa CNC glodalicom, više  nego što je sličan sa njom.

Koje su najbolje CNC mašine za obrazovnje?

Bez namere da omalovažavamo CNC rutere, ovladavanje radom na CNC glodalici i CNC strugu je najperspektivniji put do karijere u proizvodnji. Stručne škole znaju da postoji sve veća potražnja za dobro obučenim CNC programerima i operaterima, a idealna metoda obuke je pružiti što više praktičnog iskustva.

Naše CNC mašine su odlični za obradu svih materijala, uključujući i najzahtevnije čelike. Naši CNC strugovi i  CNC glodalice svojom  inventivnošću predstavljaju najbolji način ulaska u CNC svet, omogućavajući studentima da nauče sve aspekte mašinske obrade!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Basket