Jednostavna 4-ta osa

Ukoliko imate potrebe za četvrtom osom na Vašoj CNC glodalici ili ruteru, imamo rešenje za vas.

Sve je na gomili

Za konverziju smo pripremili obrtni sto prečnika 100mm, steznu glavu prečnika 80mm, Step motor Nema23-2,5Nm,BF spojnicu

Adapter ploča

Za vezu između obrtnog stola i stezne glave smo upotrebili adapter ploču. Steznu glavu možete pričvrstiti i bez adapter ploče, direktnim spajanjem .

Umesto ručice-spojnica

Demontirali smo ručicu kojom se obrtao sto, i na njeno mesto postavili BF spojnicu koja će nam služiti za spajanje sa step motorom

Držač step motora

Za montažu step motora na kućište obrtnog stola, napravili smo adapter od aluminijuma. Unutar njega će biti smeštena spojnica, a sa strane postoji otvor za njenu montažu

Jednostavna montaža

Montaža pogonskog motora je bila krajnje jednostavna. Kroz bočni otvor na adapteru, na spojnici smo izvršili pritezanje i spajanje osovina motora i obrtnog stola

Kompletan sklop

Izgled gotovog sklopa. Pre spajanja motora na drajver, izvršili smo mehaničke probe

Upotreba obrtnog stola u CNC aplikaciji četvrte ose

Hobisti se često razmišljaju o upotrebi obrtnog stola (rotacijskog stola), i njegovoj konverziji u CNC 4-tu osu. Jeftini su, lako dostupni (možda vam je potreban samo jedan dan ručne obrade), već su prilagođeni za montiranje na alatne mašine, laki za održavanje, a prilično je jednostavno na njih montirati koračni motor i početi ga koristiti kao četvrtu osu. Postoji samo jedan mali problem, a to je zazor. Mehanički obrtni stolovi imaju veći zazor no što zahteva CNC tehnologija obrade.

Mehanizam pužnog zupčanika koji je kod većine obrtnih stolova ima prilično veliki zazor. Većina obrtnih stolova su napravljeni tako da zazor možete prilagoditi, ali to čini obrtni sto teško pokretnim, i prilično brzo troši bronzane zupčanike. Često ih je potrebnoponovo podešavati kako bi se spriječilo povećanje zazora. Ipak, oni nisu loš način za početak obrade na četvrtoj osi, pogotovo ako planirate samo povremenu upotrebu niskog intenziteta, i manja kretanja.

Dakle, naša odluka o izradi CNC upravljane četvrte ose će isključivo zavisiti od primene, Ako je želite koristiti najviše za indeksiranje, ona će zadovoljiti većinu vaših potreba. Ukoliko je želite koristiti za kontinuiranu izradu, proverite koliku tačnost možete postići sa dostupnom mehanikom obrtnog stola. Za profesionalnu upotrebu, i ozbiljnije aplikacije, uvek je bolje odustati od konverzije, i nabaviti originalni uteđaj, prilagođen vašem poslu.

Ukoliko imate potrebe za četvrtom osom na Vašoj CNC glodalici ili ruteru, imamo rešenje za Vas. Potreban Vam je obrtni sto TSL100, stezna glava Ø80mm , konjić WZ70 ,adapter ploča, nosač pogona,spojnica  i naravno pogon, u ovom slučaju step motor veličine Nema23. U galeriji je prikazan način kako da to izvedete. Adapter ploča za steznu glavi i nosač motora su izrađeni od Durala.Na nosaču motora, sa strane je urađen otvor koji služi za pritezanje spojnice za motor nakon njegovog vezivanja za nosač. U nastavku možete preuzeti crteže koji će Vam pomoći u izradi tih elemenata.

Karakteristike TSL100 konjića.

  • Kombinovanje horizontalnog i vertikalnog položaja
  • Gradacija 0-360º
  • Prenosni odnos 76:1
  • Opciono set podeonih ploča i ručica za funkciju podeonog aparata
  • Opciono konjić za upiranje dužih elemenata

tsl100 14

 

Konjić (po potrebi)

Karakteristike konjića WZ70.

  • Visina centra 70 mm
  • Aksijanlno pomeranje centra 12mm
  • Dužina fiksiranja 10mm

Pomoć adapter ploče,  na TSL100 montirate steznu glavu veličine Ø80mm K11 ili K12 serije. Ovde možete preuzeti crtež i 3D model adapter ploče za TSL100.

 

 

 

Play Video

Recent Posts

Shopping Basket